Για να εξοικονομήσουμε χρήματα από τα τιμολόγιά μας, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών μας συσκευών.
Τι κατανάλωση κάνουν οι ηλεκτρικές συσκευές;
Θα μπορέσουμε να ελαττώσουμε το αποτύπωμά μας και να μειώσουμε τις χρεώσεις μας εάν βρούμε ποιες είναι οι συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα, και τις συντηρήσουμε ή τις αλλάξουμε με νέες καλύτερης ενεργειακής απόδοσης.
Περιπτώσεις συσκευών που καταναλώνουν πολύ ρεύμα
Η κλασικότερη περίπτωση είναι αυτή του κλιματιστικού, μιας συσκευής που πλέον χρησιμοποιούμε όλο τον χρόνο. Για να καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα, η επιλογή κλιματιστικού τύπου inverter είναι επιβεβλημένη. Για να μην είναι μειωμένη η απόδοσή του, οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας θα πρέπει να είναι κλειστά τις ώρες λειτουργίας του. Σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος, προτείνεται η ρύθμιση της συσκευής σε επίπεδα 10°C πάνω τους χειμερινούς μήνες και 10°C κάτω τους θερινούς.
Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;
Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!
- Τιμή με την πραγματική αξία ρεύματος του μήνα
- Τιμή ανεξάρτητα της μεσοσταθμική τιμή αγοράς
- Χωρίς κόστος ρίσκου
- Χωρίς μηχανισμό διακύμανσης (ρήτρα αναπροσαρμογής)
- Χωρίς προϋπόθεση συνέπειας
Ένα άλλο παράδειγμα συσκευής που απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, λόγω της ανάγκης να επιτευχθεί η κατάλληλη θερμοκρασία, είναι ο θερμοσίφωνας. Κατά τη χρήση του, ελαττώνουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 40-50°C και δεν ξεχνάμε να κλείσουμε τον θερμοσίφωνα όταν έχει ζεσταθεί το νερό. Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές έχουμε ως σύμμαχό μας τον ήλιο. Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετούς μήνες τον χρόνο, και έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ζεστό νερό με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κατανάλωση ενέργειας.
Ο φούρνος και η ηλεκτρική κουζίνα καταναλώνουν επίσης πολλή ενέργεια. Εάν περιορίσουμε τη συχνή τους χρήση και καταφύγουμε σε λιγότερο ενεργοβόρες εναλλακτικές, όπως η τοστιέρα ή ο φούρνος μικροκυμάτων, τα τιμολόγιά μας θα είναι μειωμένα.
Μια άλλη πηγή υπερκατανάλωσης είναι τα παλιά ψυγεία. Η λειτουργεία τους απαιτεί αδιάλειπτα ρεύμα όλο το 24ωρο. Για την εξοικονόμηση ρεύματος, ο καταναλωτής θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο αντικατάστασης του παλιού ψυγείου με ένα νέο. Εντός 2 χρόνων περίπου, γίνεται απόσβεση της δαπάνης για την αγορά. Γενικά, δεν θα πρέπει να ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο χωρίς λόγο και να το κρατάμε ανοιχτό για πολλή ώρα, καθώς έτσι χάνεται η ψύξη.
Ο αφυγραντήρας έγινε διαθέσιμος για τους Έλληνες καταναλωτές σχετικά πρόσφατα και αποτελεί λύση για περιοχές ή σπίτια που έχουν πρόβλημα υγρασίας. Η λειτουργία του απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε φροντίστε αυτός που θα προμηθευτείτε να έχει καλή ενεργειακή απόδοση. Τοποθετήστε τον σε χώρο χωρίς διαρροές και κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα όσο τον χρησιμοποιείτε.
Το στεγνωτήριο ρούχων ήρθε για να μείνει, όπως δείχνουν οι πωλήσεις των τελευταίων ετών. Για να αποφύγουμε την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φροντίζουμε να το γεμίσουμε καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη για επιπλέον κύκλους στεγνώματος.
Τέλος, μια ακόμα συσκευή που καίει πολύ ρεύμα είναι το πιστολάκι για τα μαλλιά. Έχει μεγαλύτερες ανάγκες ενέργειας και από το σίδερο. Όπως και στις υπόλοιπες συσκευές, αποφεύγουμε την περιττή κατανάλωση με ένα μοντέλο υψηλής ενεργειακής κλάσης.