Σταθερό (Μπλε) Τιμολόγιο: Τι χρειάζεται να ξέρετε;

Σταθερό Μπλε Τιμολόγιο Ρεύματος

Το σταθερό (μπλε) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος ήρθε, για να προσφέρει μια λύση σταθερότητας και ασφάλειας στους καταναλωτές. Μέσω ενός μπλε τιμολογίου, ο καταναλωτής «κλειδώνει» μια σταθερή τιμή χρέωσης για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 6 ή 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας, ο λογαριασμός ρεύματος θα παραμένει σταθερός, χωρίς εκπλήξεις και απρόβλεπτες χρεώσεις.

Τι είναι το σταθερό (μπλε) τιμολόγιο;

Το σταθερό (μπλε) τιμολόγιο, όπως υποδηλώνει και ο όρος, προσφέρει μια σταθερή τιμή για την ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, ανεξαρτήτως τυχόν διακυμάνσεων στην αγορά ενέργειας.

Πλεονεκτήματα σταθερού (μπλε) τιμολογίου

  • Προστασία από τις αυξομειώσεις στην τιμή χονδρικής: Τα σταθερά τιμολόγια σας προστατεύουν από τις διακυμάνσεις της τιμής χονδρικής ενέργειας, επιτρέποντάς σας να έχετε καλύτερο έλεγχο στα έξοδα του νοικοκυριού σας.
  • Ευελιξία για αλλαγή προμηθευτή: Τα σταθερά τιμολόγια βραχυχρόνιας διάρκειας προσφέρουν το πλεονέκτημα της ευελιξίας για αλλαγή προμηθευτή και επιτρέπουν την επιλογή της καλύτερης από οικονομική άποψη πρότασης.

Πράσινο ή σταθερό (μπλε) τιμολόγιο τελικά;

Παρότι τον Ιανουάριο του 2024 τα πράσινα τιμολόγια κυριάρχησαν στην αγορά ενέργειας, καταλαμβάνοντας το 95%, πλέον ο κόσμος στρέφεται προς τα σταθερά τιμολόγια βραχυχρόνιας διάρκειας – και όχι άδικα. Η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για αλλαγή σε τιμολόγια σταθερής χρέωσης (μπλε) προς όφελος όλων.

Πλέον τα σταθερά τιμολόγια έχουν διαφορετικό προφίλ σε σχέση με τα προγράμματα που προσφέρονταν πριν από την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει λιγότερη βαρύτητα στις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας σε σχέση με την ΡΑΑΕΥ και εστιάζει περισσότερο στο συμφέρον των καταναλωτών. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Ότι πολύ απλά προωθεί τις χαμηλές χρεώσεις για τους πολίτες και δημιουργεί συνθήκες για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων.

Άρα, στην παρούσα φάση το σταθερό (μπλε) τιμολόγιο έχει περισσότερο νόημα απ’ ότι πριν.

Σταθερό (μπλε) τιμολόγιο και η καθημερινότητα ενός μέσου καταναλωτή

Τα νέα σταθερά (μπλε) τιμολόγια θα κυριαρχήσουν στην αγορά το προσεχές διάστημα. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε ως καταναλωτής είναι να αποφύγετε την πιθανότητα να βρεθείτε δεσμευμένος σε ένα υπερβολικά ακριβό συμβόλαιο, το οποίο θα σας επιβαρύνει – πέραν την μηνιαίας σας κατανάλωσης – και με ρήτρα αποχώρησης, σε περίπτωση που διακόψετε το συμβόλαιο.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη προβεί στην ανακοίνωση των σταθερών τιμολογίων περιλαμβάνονται η Elpedison και η Protergia. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαθέσιμων τιμολογίων έλαβε τέλος. Καλό είναι να είστε συντονισμένοι, αν θέλετε σύντομα να αλλάξετε τον πάροχο ενέργειάς σας, καθώς νέες κινήσεις αναμένονται στη σκακιέρα της παροχής ενέργειας.

Πέραν του σταθερού τιμολογίου, ενδιαφέρον θα έχει και το πόσο μεγάλες θα είναι οι εκπτώσεις που οι εταιρείες θα προσφέρουν στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, καθώς οι διακυμάνσεις των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας ευνοούν και τα κυμαινόμενα τιμολόγια αυτή την περίοδο. Αυτές οι διακυμάνσεις θα είναι καθοριστικές για τις επιλογές των καταναλωτών μεταξύ των διαφόρων τιμολογίων στο κοντινό μέλλον.

Δεδομένου ότι δεν είναι εφικτό για τον μέσο καταναλωτή να παρακολουθεί συστηματικά την αγορά ενέργειας και τον ανταγωνισμό μεταξύ παρόχων καθημερινά, υπάρχουν δύο μονοπάτια που μπορεί κανείς να ακολουθήσει. Είτε να επιλέξει το σταθερό (μπλε) τιμολόγιο και για συγκεκριμένο διάστημα να έχει σταθερή τιμή κιλοβατώρας, είτε να απευθυνθεί σε σύμβουλο, ειδικά αν οι ανάγκες σε ενέργεια είναι μεγαλύτερες ενός συμβατικού νοικοκυριού.

Θέλετε να αποκτήσετε σταθερό μπλε τιμολόγιο, όπως έχουν κάνει ήδη αρκετοί καταναλωτές; Βρείτε το κατάλληλο τιμολόγιο ρεύματος μαζί μας.

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος