Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και αλλαγές στους λογαριασμούς

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και αλλαγές στους λογαριασμούς

Την πρώτη ημέρα του νέου έτους, παύει η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Η ρήτρα αναπροσαρμογής επανέρχεται, ενώ επίσης απελευθερώνονται οι πάγιες χρεώσεις. Έτσι, τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα χρέωσης στους  λογαριασμούς ρεύματος με βάση τα λεγόμενα «χρωματιστά τιμολόγια».

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν τέσσερις χρωματικές σημάνσεις διαφάνειας (μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί), ενώ ο βασικός παράγοντας διαφοροποίησης θα είναι το είδος της τιμολόγησης.

Οι καταναλωτές στέκονται με αμηχανία και προβληματισμό μπροστά στην υποχρέωση επιλογής χρωματικού τιμολογίου έως το τέλος του 2023, καθώς τα ερωτήματα είναι πολλά και ο ακριβής υπολογισμός των χρεώσεων που θα κληθούν να πληρώσουν αποδεικνύεται μια δύσκολη αποστολή. Στο άρθρο αυτό, θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τις κατηγορίες των τιμολογίων με τρόπο όσο το δυνατό πιο απλό και κατανοητό, ώστε να κάνετε τις συγκρίσεις σας και να αποφασίσετε τι σας συμφέρει περισσότερο στο νέο τοπίο της ενέργειας που αναδύεται με την αυγή του νέου έτους.

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

Οι κατηγορίες των τιμολογίων

Μπλε (σταθερό) τιμολόγιο

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του μπλε τιμολογίου ρεύματος είναι η πάγια τιμή προμήθειας (€/kWh) καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της σύμβασης. Είναι τιμολόγιο ορισμένου χρόνου και η διαφορά του με τα υπόλοιπα είναι η σταθερότητα που προσφέρει απέναντι στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις των τιμών.

Πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο

Το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος αναμένεται να είναι από τα πιο δημοφιλή. Επίσης, θα υπαχθούν σε αυτό αυτόματα όσοι χρήστες δεν επιλέξουν κάποιο άλλο είδος τιμολογίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές. Όπως και τα υπόλοιπα κυμαινόμενα, περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η ιδιαιτερότητά του είναι η ανακοίνωση των τιμών κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε προμηθευτής θα είναι υποχρεωμένος την 1η ημέρα του μήνα να ανακοινώνει την τιμή χρέωσης που θα ισχύει για τον συγκεκριμένο μήνα, οπότε οι καταναλωτές θα γνωρίζουν ακριβώς τι θα πληρώσουν για το συγκεκριμένο διάστημα.

Ο εκάστοτε προμηθευτής θα αναγράφει την τιμή χρέωσης στην ιστοσελίδα του και θα την κοινοποιεί στη  Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).

Κίτρινο (κυμαινόμενο) τιμολόγιο

Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η τιμή θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις.

Τα κίτρινα τιμολόγια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: αυτά στα οποία ο καθορισμός της τιμής θα γίνεται πριν την περίοδο κατανάλωσης, και αυτά στα οποία θα γίνεται εκ των υστέρων.

Πορτοκαλί (δυναμικό) τιμολόγιο

Σε αυτό το είδος τιμολογίου, η τιμή μεταβάλλεται βάσει των διακυμάνσεων της χονδρεμπορικής αγοράς, ακόμη και στη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Προϋπόθεση για να επιλέξει ένας καταναλωτής αυτό το τιμολόγιο είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή στην παροχή του.

Οι ιδιαιτερότητες του κοινού πράσινου τιμολογίου

Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του πράσινου τιμολογίου είναι η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης τιμών για τον καταναλωτή. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, όλοι οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στους λογαριασμούς – έντυπους ή ηλεκτρονικούς – καθώς και σε κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας, έναν κωδικό QR και τον σύνδεσμο προς το εργαλείο σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να συγκρίνουν το πράσινο τιμολόγιό τους με εκείνα των άλλων παρόχων και να μεταπηδήσουν σε άλλον προμηθευτή εάν το επιθυμούν. Η μετάβαση θα είναι ελεύθερη, καθώς ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προμηθευτή ή τιμολόγιο ανά πάσα στιγμή και χωρίς καμία δέσμευση παραμονής.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι χρήστες είναι ότι το πράσινο τιμολόγιο θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία θα είναι ενσωματωμένη στην τελική τιμή χρέωσης. Η τελική τιμή χρέωσης θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Ο κάθε προμηθευτής θα δίνει μια βασική τιμή προμήθειας, ή τιμή βάσης, η οποία βάσει νόμου θα παραμείνει σταθερή έως τον Ιούνιο του 2024. Η τελική τιμή χρέωσης θα είναι το άθροισμα της βασικής αυτής τιμής και του Μηχανισμού Διακύμανσης.

Το ειδικό πράσινο τιμολόγιο μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά μήνα, όπως και τις ενδεχόμενες εκπτώσεις τις οποίες θα αποφασίσει η κάθε εταιρεία να παρέχει στους πελάτες της. Όλα αυτά θα αποτυπώνονται στην τελική τιμή προμήθειας, η οποία θα εμφανίζεται ενιαία.

Τέλος, εάν είστε από τους καταναλωτές που θα μεταπέσουν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο λόγω μη επιλογής κάποιου άλλου είδους, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 να ζητήσετε να επιστρέψετε στην προηγούμενη σύμβασή σας με τον πάροχο της επιλογής σας.

Λοιπές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε και συμβουλές

1) Καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις του ρεύματος καταργούνται, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλέον βοήθεια θα δίνεται μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά.

2) Όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος ρεύματος, θα ακολουθήσουν διαδικασία παρόμοια με εκείνη του επιδόματος θέρμανσης. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η επιδότηση θα αφορά την κατανάλωση ρεύματος για την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 και όσους θερμαίνονται μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας. Το επίδομα ρεύματος δεν θα δοθεί σε όσους λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης, καθώς και στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

3) Το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) συνιστά στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την επιλογή προμηθευτή και τιμολογίου, και να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό όσες προσφορές φαίνονται υπερβολικά δελεαστικές. Εάν βασίσουν την επιλογή τους στην έκπτωση συνέπειας, καλό θα είναι να βεβαιωθούν ότι αυτή αφορά το σύνολο της σύμβασης και όχι ένα καθορισμένο διάστημα. Επίσης, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε πολύ μεγάλες προσφορές και τυχόν παραπλανητικές διαβεβαιώσεις του τύπου «εξασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή τιμή», καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι προσφορές να αφορούν π.χ. μόνο τον πρώτο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το ΙΝΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές να απευθύνονται πρωτίστως σε αναγνωρισμένους παρόχους, οι οποίοι δεν εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στα κόστη, αλλά έχουν ως προτεραιότητα το υψηλό επίπεδο παροχών και την προστασία των πελατών τους.

4) Εάν επιλέξετε να λαμβάνετε τον λογαριασμό σας ταχυδρομικά και όχι ηλεκτρονικά μέσω του υπολογιστή ή του τηλεφώνου σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οποιαδήποτε αξίωση πρόσθετης χρέωσης για ταχυδρομική αποστολή απαγορεύεται δια του νόμου.

Τελικά συμπεράσματα

Στην παρούσα μεταβατική φάση, η επιλογή του κατάλληλου τιμολογίου ενδέχεται να μοιάζει χαώδης και ασαφής. Συνιστούμε ψυχραιμία και πολύ καλή έρευνα, ώστε να διαπιστώσετε το χρώμα του τιμολογίου που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και δεν θα επιφέρει μεγάλες χρεωστικές αποκλίσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Μετά τον πρώτο μήνα, θεωρούμε ότι το τοπίο σταδιακά θα ξεκαθαρίσει και θα είναι πιο εύκολο για τους καταναλωτές να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Το Zita Revma θα παραμείνει στην πορεία της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησής σας για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ενέργειας.

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος