Αλλαγή Παρόχου Ρεύματος

Αλλαγή Παρόχου Ρεύματος και Αερίου

Από τότε που διακόπηκε το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, το καταναλωτικό κοινό στη χώρα μας έχει εξοικειωθεί με την έννοια της «αλλαγής παρόχου ρεύματος». Το πλήθος των τηλεοπτικών και διαδικτυακών διαφημίσεων, όπως και οι τηλεφωνικές προσφορές από τους παρόχους, ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις εταιρείες και τα πλεονεκτήματά τους. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν παρανοήσεις και ορισμένες φορές οι πελάτες οδηγούνται σε εσφαλμένες επιλογές λόγω ελλιπούς πληροφόρησης.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι διαφοροποιούνται ως προς την τιμή της κιλοβατώρας και το πάγιο. Δεν αλλάζει το δίκτυο διανομής ή ο φορέας μέτρησης, ούτε υπάρχει κάποια διαφορά στην ποιότητα της σύνδεσης. Επίσης, η αλλαγή παρόχου δεν συνεπάγεται την εξάλειψη των διακοπών ρεύματος ή των βλαβών. Για όλα αυτά αρμόδιος είναι ο ΔΕΔΗΕ, ανεξάρτητα από την εταιρεία παροχής.

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την αλλαγή παρόχου ρεύματος

Οι ανάγκες του καθενός όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας διαφέρουν. Η αναζήτηση του ιδανικού παρόχου για την κάθε περίπτωση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που διαρκεί περισσότερο από την ίδια την αλλαγή. Για να είναι σίγουρος κανείς ότι έχει κάνει τη σωστή επιλογή, θα πρέπει να είναι σε θέση να «διαβάσει» σωστά ένα τιμολόγιο ρεύματος, δηλ. να καταλαβαίνει από τι αποτελείται ένας λογαριασμός, ποιες χρεώσεις είναι του παρόχου, ποια είναι τα ποσά των τρίτων, τις πιθανές εκπτώσεις κ.λπ. Βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο όταν μπορούμε να διαπιστώσουμε το ετήσιο όφελος για το νοικοκυριό ή τον χώρο μας, ανάλογα με την κατανάλωση της κάθε εποχής.  

Μεταφορά στοιχείων και δικαιολογητικά για αλλαγή ονόματος

Εάν μιλάμε για οικιακούς πελάτες, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ζητούνται από τους περισσότερους παρόχους (Ζενίθ, Petrogaz Energy, Φυσικό Αέριο, KEN, Nova Energy, We Energy, Elpedison, ΕΛΙΝ, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Protergia, ΔΕΗ, Green, Ήρων, Watt+Volt, Volterra, NRG, Solar Energy και Volton) είναι τα ίδια. Τα δικαιολογητικά αλλάζουν στην περίπτωση των επαγγελματιών χρηστών.

Η πιο κλασική περίπτωση μεταφοράς στοιχείων μιας παροχής είναι η μετακόμιση νέου ενοικιαστή σε ένα ακίνητο. Η διαδικασία της αλλαγής είναι απλή και απαλλάσσει τον καινούργιο ενοικιαστή από τυχόν χρέη του προηγούμενου. Εάν θέλετε να μεταπηδήσετε σε εναλλακτικό πάροχο και να μεταφέρετε τον λογαριασμό στα δικά σας στοιχεία, τότε απλά συγκεντρώνετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και τα προσκομίζετε στον πάροχο. Για απαλλαγή από οφειλές των προηγούμενων ενοίκων, καταθέτετε το ενοικιαστήριο συμβόλαιο του σπιτιού σας, καθώς και μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρετε ότι το χρέος δημιουργήθηκε από τον προηγούμενο ενοικιαστή και δεν επιβαρύνει εσάς ή τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Εάν πρέπει να γίνει αλλαγή του ονόματος στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης του σπιτιού, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλάζουν.  

Παράγοντες σύγκρισης για την πλέον συμφέρουσα επιλογή παρόχου ρεύματος

Η αποφυγή παρανοήσεων είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να κάνουμε τη σωστή επιλογή που ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των παρόχων και το στοιχείο που θα πρέπει να εξετάζουμε πρώτο είναι η τιμή της κιλοβατώρας. Με άλλα λόγια, το κόστος του ρεύματος. Το εύρος τιμής ανά κιλοβατώρα είναι από 0,055 €/kWh έως 0,11 €/kWh. Πολλές φορές, στα διαφημιστικά που βλέπουμε, η προέλευση των οικονομικών διαφορών στις προσφορές των παρόχων δεν είναι πάντα σαφής. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε άλλες τιμές για τις ρήτρες ή τα πάγια, ή σε εκπτώσεις που ισχύουν για συγκεκριμένη περίοδο.

Γενικά, για ασφαλή συμπεράσματα, θα είναι καλό οι καταναλωτές να υπολογίζουν το συνολικό κόστος των τιμολογίων τους, και όχι μόνο την τιμή της κιλοβατώρας ή τα πάγια και τις συνδρομές. Παράγοντες επιλογής παρόχου θα πρέπει να είναι, πέραν των βασικών, τυχόν έκπτωση για τις έγκαιρες πληρωμές, η ύπαρξη ρήτρας ΟΤΣ και το ενδεχόμενο υποχρέωσης καταβολής κάποιας εγγύησης για την αλλαγή παρόχου.

Η αλλαγή παρόχου ρεύματος είναι τελικά προς όφελός μου;

Έχετε κάνει την έρευνά σας, εντοπίσατε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της κάθε εταιρείας, και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην αλλαγή.  Ωστόσο, μπορείτε να πείτε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η επιλογή σας θα οδηγήσει σίγουρα σε μικρότερους λογαριασμούς;

Συχνά, εάν εξετάσουμε το σύνολο των οφειλών που συνοδεύουν τα τιμολόγιά μας για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η εξοικονόμηση είναι αρκετά μικρότερη απ’ ό,τι περιμέναμε. Ή, ακόμα χειρότερα, ότι εντέλει πληρώνουμε περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον προηγούμενο πάροχο. Για να είμαστε απολύτως βέβαιοι, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι βγαίνουμε συνολικά κερδισμένοι σε όλο το έτος, ανάλογα με τις δικές μας ανάγκες.

Εντούτοις, επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων με έναν εναλλακτικό πάροχο ρεύματος είναι κάτι ανέφικτο. Με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων που έχουν γνώση του χώρου, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στην ιδανική για εμάς λύση.

Αλλαγή παρόχου ρεύματος με χρέος

Το 2021, η ΡΑΕ έλαβε την απόφαση από κοινού με άλλους φορείς να επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου ακόμη και σε περίπτωση εκκρεμών ή μη διακανονισμένων οφειλών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τη χρήση αυτής της διευκόλυνσης. Συγκεκριμένα:

  • για τους οικιακούς χρήστες, το χρέος να μην είναι μεγαλύτερο από 150 ευρώ
  • για τους εμπορικούς χρήστες της Χαμηλής Τάσης, το χρέος να μην είναι μεγαλύτερο των 200 ευρώ
  • για τους εμπορικούς χρήστες της Μέσης Τάσης, το χρέος να μην είναι μεγαλύτερο των 1000 ευρώ

Όμως για όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν λύσεις. Συμπληρώστε τη φόρμα για να σας παρέχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες.

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος