Μονοφασικό & Τριφασικό ρεύμα

Μονοφασικό & Τριφασικό ρεύμα

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες ένας καταναλωτής δεν γνωρίζει αν το ρεύμα στο σπίτι ή τον επαγγελματικού του χώρο είναι μονοφασικό ή τριφασικό. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις διαφορές τους και θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Στη φάση της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, το ρεύμα που προκύπτει είναι τριφασικό. Στη συνέχεια, γίνεται διαχωρισμός του σε τρία μονοφασικά με στόχο την ευκολότερη μεταφορά του από τον σταθμό παραγωγής στους καταναλωτές. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχουν απώλειες. Η τάση στην περίπτωση του τριφασικού είναι από 340 έως 380V, 3 x 35A, ενώ στο μονοφασικό από 220 έως 230V, 1 Χ 35Α. Η μέγιστη ισχύς αγγίζει τα 8000W.

Μια ματιά στον λογαριασμό σας, στην κατηγορία «Ενδείξεις Μετρητή», αρκεί για να καταλάβετε εάν ο χώρος σας έχει μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα. Το κλειδί είναι η ένδειξη ισχύος. Αν αναγράφει 8 ή 10 kVA, το ρεύμα σας είναι μονοφασικό. Διαφορετικά, εάν βλέπετε 15 ή 25 kVA, αυτό σημαίνει ότι έχετε τριφασικό.

Ιδανική κατηγορία παροχής δεν υπάρχει. Η καθεμία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Για πολλούς καταναλωτές, θα ήταν ιδανικό να έχουν τριφασικό ρεύμα σε προσιτές τιμές. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα εφικτό.   

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

Μονοφασικό ρεύμα

Για τη μεγάλη πλειονότητα των σπιτιών και των επιχειρήσεων, μια τάση των 230V επαρκεί ώστε να λειτουργούν χωρίς προβλήματα όλες οι συσκευές. Λόγω των αναγκών της συγκεκριμένης κατηγορίας, μια τέτοια παροχή είναι ικανοποιητική στις περισσότερες οικίες και τους επαγγελματικούς χώρους. Επιπλέον, οι τιμές του μονοφασικού ρεύματος είναι μικρότερες σε σύγκριση με το τριφασικό.

Χαρακτηριστικά του μονοφασικού ρεύματος:

 • η ροή της ενέργειας γίνεται μέσω ενός μόνο αγωγού·
 • δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα ισχύος·
 • έχει τάση μέχρι 230V·
 • έχει κόστος συντήρησης·
 • το δίκτυο είναι απλό, διότι η ολοκλήρωση του κυκλώματος γίνεται με μόλις δύο καλώδια (μία φάση και ένα ουδέτερο). Κατά συνέπεια, σε σφάλμα δικτύου, δεν είναι δυνατή η τροφοδοσία·  
 • εάν θέλουμε να μετατρέψουμε το τριφασικό ρεύμα σε μονοφασικό, παίρνουμε τη μία φάση και το ουδέτερο καλώδιο και τα συνδέουμε στη συσκευή μας.

Τριφασικό ρεύμα

Το τριφασικό ρεύμα ενδείκνυται για ενδεχομένως μεγαλύτερους χώρους, οικιακούς και επαγγελματικούς, όπου η ύπαρξη περισσότερων συσκευών απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας. Το ακίνητό σας θα πρέπει να διαθέτει τριφασικό πίνακα, τριφασική παροχή και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου για τη μετατροπή του μονοφασικού ρεύματος σε τριφασικό. Επίσης, θα πρέπει να αλλάξετε τον μετρητή σας και να καταβάλετε ένα τέλος, κατόπιν αίτησης μετατροπής στον ΔΕΔΗΕ.

Χαρακτηριστικά του τριφασικού ρεύματος:

 • η τάση φτάνει έως και τα 415V·
 • η παροχή του ρεύματος γίνεται με τρεις αγωγούς·
 • έχει μεγαλύτερο πάγιο από το μονοφασικό ρεύμα·
 • δυνατότητα για δύο λειτουργικές τάσεις σε ένα δίκτυο·
 • μεταφέρει μεγάλη ποσότητα ισχύος. Ως εκ τούτου, μειώνονται οι πιθανότητες «πτώσης» της ασφάλειας όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα πολλές συσκευές·
 • απαιτούνται λιγότερα καλώδια για τη μετάδοση του ρεύματος, ειδικά όταν είναι μεγάλων αποστάσεων·
 • χρειάζονται τέσσερα καλώδια (τρία φάσης και ένα ουδέτερο), οπότε η πολυπλοκότητα του δικτύου αυξάνεται. Σε περίπτωση σφάλματος σε οποιαδήποτε από τις φάσεις, οι υπόλοιπες δύο θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν αδιάλειπτα την ισχύ·
 • οι τριφασικοί μετασχηματιστές ίδιας ισχύος με τους μονοφασικούς οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, λόγω των μικρότερων μεγεθών του μαγνητικού κυκλώματος.

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος