Ειδικά πράσινα τιμολόγια ρεύματος – Συμφέρουν;

Πράσινο τιμολόγιο

Όταν έλαβε χώρα η μετατροπή των τιμολογίων, αρκετοί απλώς παρέμειναν στο πράσινο τιμολόγιο, χωρίς να είναι βέβαιοι αν η επιλογή αυτή είναι η καλύτερη για το δικό τους νοικοκυριό. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, ας εξηγήσουμε τι είναι το πράσινο ειδικό τιμολόγιο και για ποιους αποτελεί συμφέρουσα επιλογή στην παροχή ρεύματος.

Τι είναι τα πράσινα ειδικά τιμολόγια;

Στα πράσινα τιμολόγια, υπάρχει μια ενιαία μέθοδος για τον υπολογισμό της τιμής τους, η οποία ανακοινώνεται στην αρχή κάθε μήνα. Η τιμή αυτή καθορίζεται βάσει των εκτιμώμενων κοστολογήσεων για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Με λίγα λόγια, η τιμή κιλοβατώρας αποτελεί μια εκτίμηση βάσει παρελθοντικών δεδομένων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή προμήθειας και οι χρεώσεις για κάθε μήνα θα ανακοινώνονται προκαταβολικά στην αρχή του μήνα, δίνοντας έτσι στους καταναλωτές μια πρόβλεψη για το κόστος που θα έχει η κατανάλωσή τους σε ρεύμα.

Υπολογισμός τελικής τιμής χρέωσης κιλοβατώρας

Η τελική τιμή ανά κιλοβατώρα ρεύματος υπολογίζεται με βάση δύο στοιχεία:

  1. Τη Βασική Τιμή Προμήθειας, η οποία αναθεωρείται κάθε εξάμηνο.
  2. Τον Μηχανισμό Διακύμανσης, ο οποίος αλλάζει κάθε μήνα.

Στην περίπτωση των κίτρινων τιμολογίων, λαμβάνετε ένα τιμολόγιο το οποίο περιλαμβάνει το περιθώριο κέρδους του προμηθευτή χωρίς να υπάρχει κάποια εγγύηση για το πόσο θα κυμανθεί η τιμή. Εάν η τιμή του ρεύματος αυξηθεί, θα πρέπει να πληρώσετε περισσότερο, ενώ αν μειωθεί, θα επωφεληθείτε από τη χαμηλότερη τιμή.

Αντίθετα, τα σταθερά μπλε τιμολόγια προσφέρουν μια προκαθορισμένη τιμή για τη διάρκεια ενός συμβολαίου από 6-10 μηνών, επιτρέποντάς σας να προβλέψετε το κόστος του λογαριασμού. Αν οι τιμές στην αγορά αυξηθούν, εσείς εξοικονομείτε χρήματα σε σύγκριση με τα κίτρινα και τα πράσινα τιμολόγια, αλλά αν οι τιμές μειωθούν, τότε το κόστος του σταθερού τιμολογίου γίνεται υψηλότερο από τις άλλες δύο επιλογές.

Πλεονεκτήματα των πράσινων τιμολογίων

Το πράσινο τιμολόγιο έρχεται να επιλύσει το παραπάνω ζήτημα, παρέχοντας μια ενιαία εικόνα κοστολόγησης για όλους τους προμηθευτές. Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, οι καταναλωτές μπορούν να δουν ποιος προμηθευτής προσφέρει τη φθηνότερη τιμή.

Μέσα από το πράσινο τιμολόγιο, βλέπετε σε μηνιαία βάση ποιος πάροχος δίνει χαμηλότερες τιμές/κιλοβατώρα. Αν το παρακολουθείτε σταθερά θα κατανοήσετε καλύτερα τις τάσεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και θα είστε σε θέση να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές.

Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι η πλειονότητα των καταναλωτών βρίσκεται ήδη σε πράσινα τιμολόγια, καθώς οι πάροχοι ενέργειας τους τοποθετούν αυτόματα εκεί, εάν δεν έχουν δηλώσει σε ποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια θέλουν να ενταχθούν.

Δεν είστε σίγουροι αν το πράσινο τιμολόγιο σας ταιριάζει;

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

Πότε συμφέρει το πράσινο τιμολόγιο;

Επιλέξτε το πράσινο τιμολόγιο αν:

  • Σας ενδιαφέρει πρωτίστως η διαφάνεια τιμής. Το πράσινο τιμολόγιο σας δίνει τη δυνατότητα για εύκολη σύγκριση μεταξύ διαφόρων προμηθευτών από την πρώτη ημέρα κάθε μήνα.
  • Θέλετε να έχετε ευελιξία στην επιλογή παρόχου και σας ενδιαφέρει να αλλάξετε  πάροχο, αν βρείτε μια πιο συμφέρουσα προσφορά κάπου αλλού.
  • Είστε ενημερωμένοι για τις τάσεις της αγοράς, παρακολουθείτε τις κινήσεις της αγοράς ρεύματος και παίρνετε ενημερωμένες αποφάσεις βασισμένες στις τιμές που ανακοινώνονται κάθε μήνα.

Θέλετε να αποκτήσετε πράσινο τιμολόγιο;

Βρείτε το κατάλληλο τιμολόγιο ρεύματος με τους ειδικούς του ZitaRevma.

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος