Ποια Εταιρεία Έχει το Φθηνότερο Ρεύμα;

Ποιος Πάροχος έχει το Φθηνότερο Ρεύμα;

Η αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Πολλοί νέοι προμηθευτές έκαναν την εμφάνισή τους, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των διαθέσιμων προγραμμάτων για τους καταναλωτές.

Ο ανταγωνισμός που δημιουργήθηκε μεταξύ των παρόχων ήταν κάτι θετικό για το κοινό, καθώς οικιακοί χρήστες και επαγγελματίες έχουν πια πολύ περισσότερες επιλογές. Ωστόσο, η υπερπληθώρα αυτή κάνει την αναζήτηση του φθηνότερου ρεύματος μια κοπιαστική και δύσκολη διαδικασία.

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΡΑΕ (δημοσιεύθηκε το 2020), ένα 8% των καταναλωτών επέλεξε τη μεταφορά σε άλλον πάροχο τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 530.000 χρήστες, οικιακούς και επαγγελματίες. Όπως όλα δείχνουν, η έλευση της πανδημίας και τα lockdown που ακολούθησαν αύξησαν οριακά τα επίπεδα κατανάλωσης, πιθανώς λόγω της παραμονής στο σπίτι για τα διαστήματα αυτά. Οπότε, ένα μέρος του κοινού αναζήτησε φθηνότερο ρεύμα.

Οι χρεώσεις στα τιμολόγιά μας

Όποιος και αν είναι ο πάροχος της επιλογής μας, ο λογαριασμός μας εμφανίζεται τις παρακάτω χρεώσεις:

  • Ρυθμιζόμενες χρεώσεις
  • Λοιπές χρεώσεις
  • Ανταγωνιστικές χρεώσεις (χρεώσεις προμήθειας)

Οι ρυθμιζόμενες και οι λοιπές χρεώσεις δεν εξαρτώνται από τον εκάστοτε πάροχο. Είναι οι ίδιες για όλους. Ο πάροχος τις εισπράττει και τις αποδίδει στους διαχειριστές του συστήματος και του δικτύου, στους δήμους, στις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, στον ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.

Σημείο διαφοροποίησης των εταιρειών είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλ. οι τιμές που προσφέρουν για την παροχή ενέργειας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις των παρόχων σχετίζονται αποκλειστικά με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις και είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάζουν οι χρήστες για να βρουν το φθηνότερο για αυτούς ρεύμα.

Πριν επιλέξετε πάροχο, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά εάν οι διαφημιζόμενες εκπτώσεις συνοδεύονται από συγκεκριμένου τύπου δεσμεύσεις. Παραδείγματος χάριν, η τιμή της κιλοβατώρας ακριβαίνει εάν ξεπεράσετε ένα όριο κατανάλωσης; Υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στο συμβόλαιό σας, σε περίπτωση που αποφασίσετε να μετακινηθείτε σε άλλο πάροχο; Εάν εξοφλείτε έγκαιρα τους λογαριασμούς σας, επωφελείστε από έκπτωση συνέπειας;

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και την επιλογή του σταθερού τιμολογίου. Ένα τέτοιο τιμολόγιο είναι αρχικά ακριβότερο, αλλά συνολικά μπορεί να συμφέρει περισσότερο τον καταναλωτή σε σχέση με τις κυμαινόμενες τιμές κιλοβατώρας, ειδικά σε περιόδους βίαιων διακυμάνσεων όπως αυτή που διανύουμε.

Τα κριτήρια για την επιλογή του φθηνότερου παρόχου ρεύματος

Στην αναζήτηση του φθηνότερου ρεύματος, ο καταναλωτής βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα εταιρειών και έναν πραγματικό κυκεώνα διαθέσιμων προγραμμάτων, τα οποία αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τα 200. Η επιλογή γίνεται μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Μεταβαλλόμενες χρεώσεις

Εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι ίδιες για όλους τους παρόχους, υπάρχουν και οι μεταβαλλόμενες χρεώσεις, οι οποίες διαρθρώνονται βάσει της τιμολογιακής πολιτικής της κάθε εταιρείας. Για μια όσο το δυνατόν πιο ορθολογική επιλογή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (αναπροσαρμογής): Ουσιαστικά, πρόκειται για την τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν ρεύμα οι πάροχοι. Η ρήτρα αυτή προστατεύει τους παρόχους από τις αυξομειώσεις στην αγορά χονδρικής και μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. Πριν επιλέξετε πρόγραμμα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε επακριβώς τα επιπλέον ποσά που θα πληρώνετε στις περιπτώσεις ενεργοποίησής της.
  • Πάγιο: Είναι το ποσό που σας χρεώνει ο προμηθευτής σε μηναία ή ετήσια βάση για την παροχή των υπηρεσιών του. Κάποιες εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές με τη μη ύπαρξη παγίου. Ο τρόπος πληρωμής του λογαριασμού, η συχνότητα έκδοσης των τιμολογίων και η ποσότητα κατανάλωσης είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ύψος του παγίου
  • Συνδρομή: Ορισμένες εταιρείες χρεώνουν συνδρομή αντί για πάγιο. Πριν προχωρήσετε σε προπληρωμή ή οποιουδήποτε είδους δέσμευση, διαβάστε αναλυτικά τους όρους του συμβολαίου σας.
  • Όριο κατανάλωσης: Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, θα πρέπει να διαπιστώσετε εάν στο πρόγραμμά σας η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται εάν υπερβείτε ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το όριο κατανάλωσης αφορά τις επιχειρήσεις και δεν εφαρμόζεται στους οικιακούς χρήστες.

Η τελική επιλογή

Για να λάβουμε μια πραγματικά τεκμηριωμένη απόφαση, καλό θα είναι να συνυπολογίσουμε όλες τις παραπάνω πληροφορίες πριν καταλήξουν στον έναν πάροχο που μας εξυπηρετεί. Ανεξάρτητα αν η χρήση αφορά το σπίτι μας ή τον επαγγελματικό μας χώρο, η τελική επιλογή θα πρέπει να βασίζεται στις δικές μας ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Η διαδικασία πολύ πιθανό να μοιάζει ακατόρθωτη στην αρχή. Οι έμπειροι και καταρτισμένοι συνεργάτες του zitarevma.gr είναι στη διάθεσή σας, προκειμένου να σας βοηθήσουν να εξετάσετε όλες τις επιλογές σας και να επιλέξετε τον πάροχο που ανταποκρίνεται στο δικό σας προφίλ κατανάλωσης.

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος