Μπλε σταθερά τιμολόγια – Τι πρέπει να ξέρετε

Μπλε τιμολόγια ρεύματος

Τα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος είναι μια κατηγορία τιμολογίων που προσφέρουν σταθερή χρέωση προμήθειας ρεύματος για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 6, 8 ή 12 μήνες. Ποιους συμφέρουν τελικά τα μπλε τιμολόγια και πότε αξίζει να τα επιλέξετε για τις ανάγκες σας;

Τα μπλε σταθερά τιμολόγια στην αρχή

Αρχικά φαινόταν ότι τα μπλε τιμολόγια θα είχαν μεν σταθερή τιμή κιλοβατώρας, αλλά θα ήταν συνολικά η πιο δαπανηρή επιλογή μεταξύ των τριών διαφορετικών προσφερόμενων τιμολογίων στην αγορά, αν λάβουμε υπόψη μόνο την τιμή ανά κιλοβατώρα σε κάθε ένα από αυτά.

Όπως ήταν λογικό, το βασικό πλεονέκτημα για τους καταναλωτές που επέλεξαν τα μπλε τιμολόγια είχε να κάνει με το ότι δε χρειαζόταν να παρακολουθούν τις μηνιαίες διακυμάνσεις των τιμών του ρεύματος, για να αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο τους συμφέρει περισσότερο κάθε φορά.

Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε πως η επιλογή του μπλε σταθερού τιμολογίου, δεν ήταν τόσο ασύμφορη τελικά.

Τα μπλε σταθερά τιμολόγια τώρα

Σήμερα το μπλε τιμολόγιο δε βασίζεται μόνο στην απλούστερη διαχείριση των τιμών για τον καταναλωτή. Οι συνεχείς και γρήγορες αλλαγές στην αγορά ενέργειας φαίνεται να έχουν λειτουργήσει ευνοϊκά για τον μέσο καταναλωτή, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών έχει ενταθεί.

Αυτή η νέα δυναμική ξεκίνησε αφού η κυβέρνηση – συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ενέκρινε μια πολιτική που επιτρέπει τη συμμετοχή στα μπλε τιμολόγια με συμβάσεις διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, αντί για έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτή η κίνηση έδωσε την εκκίνηση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην προσφορά μπλε τιμολογίων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του μπλε τιμολογίου;

Κάποια από αυτά τα αναφέραμε ήδη. Γενικά τα πλεονεκτήματα για εσάς που σκέφτεστε να επιλέξετε το μπλε σταθερό τιμολόγιο είναι:

  1. Ξέρετε εκ των προτέρων πόσο θα πληρώσετε για το ρεύμα σας για το διάστημα ισχύος του τιμολογίου.
  2. Προστατεύεστε από τις διακυμάνσεις της τιμής της ενέργειας στην αγορά.
  3. Δε χρειάζεται να παρακολουθείτε τις τιμές και να αλλάζετε συχνά προμηθευτή.
  4. Μπορείτε να δεσμευτείτε για πολύ μικρότερο διάστημα με συμβόλαια μικρότερα του 12μήνου.

Διάρκεια συμβολαίου σταθερού μπλε τιμολογίου

Στην αγορά υπάρχουν πλέον διάφορες επιλογές συμβολαίων σταθερού μπλε τιμολογίου. Οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν στην αγορά συμβόλαια διάρκειας 12 μηνών. Αλλά κάποιοι πάροχοι ρεύματος προσφέρουν και συμβόλαια που διαρκούν 6 ή 8 μηνες. 

Εξαιτίας των πολλών διαθέσιμων επιλογών στα συμβόλαια, είναι σημαντικό για εσάς να εξετάσετε προσεκτικά τις παροχές που σας δίνονται και να επιλέξετε το συμβόλαιο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Οι διαφορές μεταξύ των συμβολαίων αλλά και μεταξύ των παρόχων μπορεί να είναι σημαντικές. Οπότε, φροντίστε να έχετε συγκρίνει καλά τι σας προσφέρει η κάθε εταιρεία παροχής ρεύματος.

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

Πότε συμφέρει το μπλε τιμολόγιο;

Ο αυξημένος ανταγωνισμός στην αγορά έχει οδηγήσει στο να γίνουν τα μπλε τιμολόγια μια αρκετά οικονομική επιλογή για τους καταναλωτές. Αυτό συμβαίνει επειδή φαίνεται πως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτά τα τιμολόγια μπορεί να καταλήξει χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος των λογαριασμών από άλλα τιμολόγια, όπως τα κίτρινα και τα πράσινα τιμολόγια.

Ειδικά για μικρά νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, το μπλε σταθερό τιμολόγιο προσφέρει ξεγνοιασιά, καθώς ξέρετε ότι ο λογαριασμός σας δε θα επηρεαστεί από τυχόν αυξομειώσεις στην τιμή χονδρικής της κιλοβατώρας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στο περιβάλλον της αγοράς ενέργειας, οι λόγοι για τους οποίους κάποιος θα επιλέξει ένα μπλε σταθερό τιμολόγιο είναι οι εξής:

  • Πραγματική οικονομία στο κόστος κατανάλωσης του ρεύματος
  • Ανεξαρτησία από διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά ενέργειας

Θέλετε να αποκτήσετε σταθερό μπλε τιμολόγιο, όπως έχουν κάνει ήδη αρκετοί καταναλωτές;

Βρείτε το κατάλληλο τιμολόγιο ρεύματος με τους ειδικούς του Zita Revma.

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος