Πώς Μπορούμε να Μειώσουμε το Λογαριασμό Ρεύματος

Πώς Μπορούμε να Μειώσουμε το Λογαριασμό Ρεύματος

Στην εποχή που ζούμε, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες για ενέργεια, δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον για πολλούς καταναλωτές. Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την εξεύρεση έξυπνων τρόπων για τη μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος που χρησιμοποιούμε, οι οποίοι μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε το σπίτι μας λειτουργικό και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Δρώντας ευέλικτα, μπορούμε να μειώσουμε τα τιμολόγιά μας και να αποφύγουμε τις σπατάλες ενέργειας, χωρίς δραστικές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειας.

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

Παρακάτω προτείνουμε κάποιες λύσεις που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τον στόχο μας:

 1. Μπορούμε να διατηρήσουμε την ιδανική θερμοκρασία του χώρου μας και να έχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας εάν επιλέξουμε ενεργειακά τζάμια και κουφώματα τελευταίας τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, οι δαπάνες για την ψύξη και τη θέρμανση του σπιτιού μας θα μειωθούν αισθητά.
 2. Όταν η θερμοκρασία παρουσιάζει αυξομειώσεις, καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε διατηρώντας τον θερμοστάτη σταθερά στους 20ο C. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόδοση ενός θερμαντικού σώματος πέφτει όταν είναι καλυμμένο με κάτι ή η ακτινοβολία του παρεμποδίζεται από κάποιο έπιπλο.  
 3. Εάν μπορείτε, αντικαταστήστε τα κλιματιστικά σας με σύγχρονα τύπου Inverter, καθώς ο τρόπος λειτουργίας τους προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα έως και τρεις φορές λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Οι ιδανικές συνθήκες για καλή απόδοση είναι 26ο C τους χειμερινούς μήνες και 20ο C τους θερινούς. Περιττό να πούμε ότι τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πάντα κλειστά.
 4. Τα φίλτρα των κλιματιστικών έχουν επίδραση στην απόδοσή τους και στην ενέργεια που καταναλώνουν. Φροντίστε για τον τακτικό καθαρισμό τους ή για την αντικατάστασή τους εάν απαιτείται.
 5. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι οι ηλεκτρικές μας συσκευές (τηλεοράσεις, φορτιστές, υπολογιστές κ.λπ.) συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα όταν βρίσκονται σε standby, δηλ. σε λειτουργία αναμονής. Ειδικά οι οθόνες. Οπότε, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε πια, μην τις κλείνετε απλά πατώντας το κουμπί του τηλεχειριστηρίου. Απενεργοποιείστε τις πλήρως.   
 6. Μια άλλη σημαντική πηγή κατανάλωσης ενέργειας είναι οι λάμπες μας. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 90% εάν τις αντικαταστήσουμε με λαμπτήρες ενεργειακής κλάσης Α ή LED.
 7. Όταν καθαρίζουμε τακτικά το ψυγείο μας και του κάνουμε απόψυξη, αποφεύγουμε τη σπατάλη ενέργειας, καθώς λειτουργεί με όσο ρεύμα χρειάζεται. Επιλέξτε θέση που να μη βρίσκεται κοντά σε εστίες θερμότητας, όπως η ηλιακή ακτινοβολία ή οι υπόλοιπες συσκευές.
 8. Το πλυντήριο, συσκευή αρκετά ενεργοβόρα, λειτουργεί με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος όταν είναι Α+++ ενεργειακής κατηγορίας.  για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την κατανάλωση, οπότε επιλέγουμε προγράμματα χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης, φροντίζουμε να το χρησιμοποιούμε όταν ο κάδος είναι γεμάτος με ρούχα, ώστε να αποφεύγουμε τους περιττούς κύκλους πλύσης.
 9. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η χρήση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα αποτελεί ξεκάθαρα σπατάλη ενέργειας, όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή θερμότητα για να έχουμε ζεστό νερό. Η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μειώνει το ρεύμα που χρησιμοποιούμε έως και 46%. Ωστόσο, εάν ο ηλιακός δεν αποτελεί επιλογή για τον οποιοδήποτε λόγο, καλό είναι να προμηθευτούμε θερμοσίφωνα μεγέθους όχι μεγαλύτερου από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Επίσης, θα πρέπει να κλείνουμε την παροχή ρεύματος όταν έχει ζεσταθεί το νερό και να διατηρούμε τη θερμοκρασία σταθερά έως 50ο C.
 10. Όπως και το πλυντήριο ρούχων, το πλυντήριο πιάτων είναι μια αρκετά ενεργοβόρα συσκευή, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι υψηλές. Οπότε, επιλέγουμε πάντα το κατάλληλο πρόγραμμα και φροντίζουμε το φίλτρο να παραμένει καθαρό.
 11. Όσον αφορά την ηλεκτρική κουζίνα και τον φούρνο μας, η ενεργειακή κατηγορία των συσκευών έχει σημαντική επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, όταν τα κουζινικά μας σκεύη είναι της ίδιας διαμέτρου με τα μάτια της κουζίνας, αποφεύγουμε απώλειες θερμότητας.
 12. Τέλος, μια καλή λύση για να γλυτώνουμε ρεύμα στο μαγείρεμά μας είναι να κλείνουμε τον φούρνο ή τις εστίες λίγο πριν ετοιμαστεί το φαγητό. Έτσι, αξιοποιούμε την ήδη υπάρχουσα θερμότητα.

Ακολουθώντας τους παραπάνω τρόπους, μπορούμε να μειώσουμε έξυπνα την ποσότητα του ηλεκτρισμού που χρειαζόμαστε για τη λειτουργία του σπιτιού μας. Σίγουρα, πολλές φορές το κόστος αγοράς νέων συσκευών είναι αποτρεπτικό για την ενεργειακή αναβάθμιση που επιδιώκουμε. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα σε βάθος χρόνου, καθώς θα χρειαζόμαστε συνολικά λιγότερη ενέργεια για τη χρήση των συσκευών μας.

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος