Νυχτερινό Ρεύμα: Όσα Πρέπει Να Μάθετε

Νυχτερινό Ρεύμα

Τι είναι το νυχτερινό ρεύμα; Είναι η χρήση ενέργειας στις ώρες εκτός αιχμής (off-peak), οπότε και το δίκτυο δεν είναι τόσο απασχολημένο, με μικρότερη επιβάρυνση. Είναι μία λύση για τους καταναλωτές προκειμένου να μπορούν να βάζουν πλυντήριο, να μαγειρεύουν, να ανάβουν τον θερμοσίφωνα και να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε άλλη συσκευή με μεγάλη κατανάλωση, σε πιο φθηνές τιμές. Παράλληλα, οι πάροχοι αποφεύγουν την υπερφόρτωση.

Με το ωράριο του νυχτερινού ρεύματος, τα νοικοκυριά επιτυγχάνουν σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγιά τους. Σε σχέση με το ημερήσιο ρεύμα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή κιλοβατώρας, η οποία παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από την κατανάλωση.  

Πριν δούμε τα επίπεδα εξοικονόμησης χρημάτων που προσφέρει το νυχτερινό ρεύμα, καλό θα είναι να έχουμε κατά νου κάποια χρήσιμα στοιχεία όσον αφορά τα είδη του νυχτερινού ρεύματος και τις αντίστοιχες τιμές.    

Υπάρχουν δύο είδη ωραρίου νυχτερινού ρεύματος, το τμηματικό και το συνεχές.  

Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!

Κάθε νέος χρήστης που επιθυμεί να αξιοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο εντάσσεται στο τμηματικό ωράριο. Οι ώρες του νυχτερινού ρεύματος είναι οι εξής, ανάλογα με την εποχής:

α) Χειμερινοί μήνες: Αφορά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Οι ώρες διαφοροποιούνται ανάλογα με το πού βρίσκεται ο κάθε καταναλωτής. Εάν βρίσκετε στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα με αυτή νησιά, το ωράριο διαμορφώνεται σε 02:00 π.μ. -08:00 π.μ. και 15:00 μ.μ. – 17:00. Στην περίπτωση των μη διασυνδεδεμένων με το κεντρικό δίκτυο νησιών, είναι 02:00 π.μ. – 08:00 π.μ. και 15:30 μ.μ. – 17:30 μ.μ.

β) Τους θερινούς μήνες, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως τις 31, οι ώρες είναι ίδιες για όλους τους χρήστες (11:00 μ.μ. – 07:00 π.μ.) σε κάθε γωνιά της χώρας.

Το πρόγραμμα του νυχτερινού τιμολογίου στο συνεχές ωράριο είναι από τις 23:00 έως τις 07:00 όλο τον χρόνο. Οι νέοι συνδρομητές των εταιρειών ενέργειας δεν έχουν πια την επιλογή του συνεχούς ωραρίου. Πλέον, είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους εντάχθηκαν σε αυτό πριν το 1988 και δεν έχουν πραγματοποιήσει αλλαγή έκτοτε, όπως και στα σημεία της χώρας στα οποία δεν υπάρχει σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας (ΤΑΣ).  

Οι παλαιοί συνδρομητές μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το συνεχές ωράριο. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι εάν κάνουν αλλαγή στο τμηματικό, η επιστροφή κατόπιν στο συνεχές δεν είναι εφικτή. Επίσης, οφείλουν να δηλώσουν την αλλαγή αυτή σε γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ.

Πλέον, στην ελληνική αγορά ενέργειας υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι πέραν της ΔΕΗ. Ενδεικτικά: Elpedison, ZeniΘ, Φυσικό Αέριο, Green, Ήρων, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, We Energy, ΕΛΤΑ, Protergia, Solar Energy, NRG, Watt & Volt, ΚΕΝ, Volton, Volterra, OTESTATE, ΕΛΙΝΟΙΛ. Οι πάροχοι αυτοί προσφέρουν προγράμματα με οικονομικότερες χρεώσεις ακόμα και όλο το 24ωρο.

Βήματα για την ενεργοποίηση του νυχτερινού τιμολογίου

Προκειμένου να ενταχθεί ένα νοικοκυριό στο νυχτερινό τιμολόγιο και να αρχίσει να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του νυχτερινού ρεύματος, θα πρέπει σε πρώτη φάση να προχωρήσει στην εγκατάσταση ειδικού μετρητή με δύο ξεχωριστούς μηχανισμούς μέτρησης για το ημερήσιο και το νυχτερινό ωράριο. Για να το κάνετε, σε όποιον πάροχο και αν ανήκετε, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ καλώντας στους αριθμούς 11500 ή 2111900500. Η εγκατάσταση του μετρητή έχει κάποιο κόστος, στο οποίο η συμμετοχή του καταναλωτή είναι 34 € συν ΦΠΑ. Οι πάροχοι δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ωραρίου και το κόστος της εγκατάστασης. Γι’ αυτά, αποκλειστικός αρμόδιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Προϋπόθεση για την ένταξη στο νυχτερινό τιμολόγιο είναι η παροχή να βρίσκεται στο όνομα του καταναλωτή ή του/της συζύγου. Ο πάροχος φροντίζει για την ενεργοποίηση και τις τιμές χρέωσης του νυχτερινού ρεύματος.

Πόσο μειωμένο είναι το νυχτερινό ρεύμα;

Ως καταναλωτές, εξασφαλίζουμε σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς μας όταν  χρησιμοποιούμε τις ενεργοβόρες συσκευές μας κατά το ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου.

Επίσης, καθώς οι συσκευές 24ωρης λειτουργίας (π.χ. το ψυγείο, οι καταψύκτες) αξιοποιούν για εμάς τις μειωμένες χρεώσεις του νυχτερινού ωραρίου, υπάρχει επιπλέον εξοικονόμηση.  

Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι το νυχτερινό ρεύμα έχει σίγουρα όφελος. Αρκεί να καταλήξουμε στον πάροχο με τις καλύτερες τιμές που ταιριάζει στις ανάγκες μας.  

Εάν δεν είμαστε σίγουροι, με ποιον τρόπο μπορούμε να μάθουμε αν έχουμε νυχτερινό ρεύμα;

Είναι απλό, μπορούμε να το διαπιστώσουμε με έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό μας. Εάν είμαστε συνδρομητές της ΔΕΗ, ο λογαριασμός αναγράφει «Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο» όταν έχουμε ενεργοποιημένο στην παροχή μας το νυχτερινό ρεύμα. Στους υπόλοιπους παρόχους, υπάρχει η ένδειξη «Ν» δίπλα στο πρόγραμμά μας.

Επιπλέον, στην πίσω όψη του κάθε εκκαθαριστικού λογαριασμού θα δούμε μετρήσεις. Διαδοχικά, αναφέρονται οι μετρήσεις του ημερήσιου ρεύματος και, κατόπιν, του νυχτερινού.

Τέλος, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο κουτί της παροχής μας. Εκεί συνήθως υπάρχουν δύο μετρητές, ο «Κ» και ο «Μ». Το νυχτερινό τιμολόγιο ανήκει στην μετρητή Μ. Εάν περιστρέφεται ο δείκτης στον Μ, σημαίνει ότι έχουμε νυχτερινό ρεύμα σε ισχύ.

Τι πρέπει να κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε το οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο (με χρονοχρέωση)

Η διαδικασία ενεργοποίησης του ωραρίου του νυχτερινού ρεύματος γίνεται με τα εξής βήματα:

  1. Καταθέτετε στον ΔΕΔΔΗΕ τη σχετική αίτηση. Η υποβολή μπορεί να γίνει είτε διαδικτυακά στη διεύθυνση https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/, είτε μέσω τηλεφώνου στο 11500 ή το 2111900500. Η αίτησή σας πρέπει να συνοδεύεται από κάποια δικαιολογητικά, όπως το δελτίο ταυτότητας και ο αριθμός παροχής.
  2. Έπειτα, θα πρέπει να υπογράψετε τη νέα Σύμβαση Προμήθειας που θα είναι στο όνομά σας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε εκ του σύνεγγυς με επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα του παρόχου, είτε διαδικτυακά ή τηλεφωνικά. Για να υπογράψετε, πρέπει να προσκομίσετε το δελτίο ταυτότητάς σας και κάποιο αποδεικτικό για το ΑΦΜ σας. Στην περίπτωση των ενοικιαστών, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τη συναίνεση του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Όπως και σε κάθε άλλο είδος ενέργειας, το νυχτερινό ρεύμα έχει κυμαινόμενες χρεώσεις, ανάλογα με τον πάροχο. Οπότε, αναζητήστε αναλυτικές πληροφορίες για τους παρόχους και επιλέξτε την προσφορά που σας ταιριάζει περισσότερο.  

ΓΙΑΤΙ ZITAREVMA.GR

Σχετικά άρθρα

Σε Μπερδεύουν Τα Χρωματιστά Τιμολόγια;

Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος