Με τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των ημερών μας. Απέναντι στους φουσκωμένους λογαριασμούς, οι καταναλωτές επιζητούν κάποια ελάφρυνση. Οι πάροχοι θέλουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την ανάγκη με τις προσφορές τους, αλλά οι προωθητικές ενέργειες δεν είναι πάντοτε σαφείς, προκαλώντας σύγχυση στους καταναλωτές.
Η τιμή κιλοβατώρας έχει διαφορές από πάροχο σε πάροχο, τις οποίες θα αποκωδικοποιήσουμε παρακάτω. Το κάθε πρόγραμμα καταρτίζεται βάσει της τιμολογιακής πολιτικής των εταιρειών. Πολλές φορές, τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων κάνουν τη διαφορά.
Σε μπερδεύουν τα χρωματιστά τιμολόγια;
Ξέρουμε τη φθηνότερη εταιρία ρεύματος και τι σε συμφέρει!
- Τιμή με την πραγματική αξία ρεύματος του μήνα
- Τιμή ανεξάρτητα της μεσοσταθμική τιμή αγοράς
- Χωρίς κόστος ρίσκου
- Χωρίς μηχανισμό διακύμανσης (ρήτρα αναπροσαρμογής)
- Χωρίς προϋπόθεση συνέπειας
Πώς διαμορφώνεται η τιμή κιλοβατώρας
Πριν δούμε λεπτομερώς την κιλοβατώρα και τους παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της, θα είναι καλό να αναφέρουμε κάποιες χρήσιμες γενικές πληροφορίες. Καθότι η διαδικασία της αλλαγής παρόχου δεν είναι γνώριμη σε όλους τους καταναλωτές, θα επιχειρήσουμε μέσω αυτού του άρθρου να ενημερώσουμε τόσο τους πολύπειρους χρήστες που έχουν κάνει εκτενή έρευνα, όσο και αυτούς που επιθυμούν να βρουν μια εναλλακτική λύση αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο.
Μονάδα μέτρησης της ενέργειας είναι η κιλοβατώρα (kWh). Για να κατανοήσουμε τη χρήση της, θα πούμε ότι ισούται με τη συνολική παραγόμενη ή καταναλούμενη ενέργεια με σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ (kW) στο χρονικό διάστημα εξήντα λεπτών (1 ώρας). Το κιλοβάτ, από την άλλη, είναι η μονάδα μέτρησης της ισχύος. Οι δύο αυτές έννοιες είναι απαραίτητες για να καταλάβουμε πώς διαμορφώνονται και υπολογίζονται τα τιμολόγιά μας.
Η ισχύς αντιστοιχεί στον ρυθμό με τον οποίο καταναλώνουμε ενέργεια. Ας αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα για να κάνουμε τις έννοιες ακόμη πιο κατανοητές. Όταν οδηγούμε, βλέπουμε τις πληροφορίες που αφορούν την ταχύτητα σε δύο δείκτες στο καντράν μας: το ταχύμετρο και τον χιλιομετροδείκτη. Τα ταχύμετρο μας δείχνει με πόσα χιλιόμετρα την ώρα τρέχουμε. Από την άλλη, ο χιλιομετροδείκτης δείχνει πόσα χιλιόμετρα έχουμε διανύσει. Εάν στη θέση του καντράν φέρουμε στο μυαλό μας τον μετρητή του σπιτιού μας, τα κιλοβάτ της ισχύος αντιστοιχούν στο ταχύμετρο και η κιλοβατώρα είναι ο χιλιομετροδείκτης, εφόσον μας ενημερώνει πόσα κιλοβάτ «διένυσε» η παροχή μας σε μία ώρα. Για την προσαρμογή της κατανάλωσης σε μεγαλύτερη κλίμακα, υπάρχει και το μέγεθος της μεγαβατώρας (και MWh), η οποία αποτελείται από 1.000 κιλοβατώρες..
Ο κάθε εναλλακτικός πάροχος (Nova Energy, ΔΕΗ, Solar Energy, Ζενίθ, Watt+Volt, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Green, NRG, Elpedison, Volton, ΒΙΕΝΕΡ, ΟΤΕ ESTATE, Protergia, ΕΛΙΝ, We Energy, Φυσικό Αέριο, KEN, Ήρων, PETROGAZ ENERGY, Volterra κ.λπ.) προσφέρει τη δική του τιμή κιλοβατώρας. Το κόστος διαμορφώνεται αναλόγως με το πρόγραμμα και τον προμηθευτή. Συχνά, παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις που βλέπουμε και θεωρούμε τη διαφημιζόμενη τιμή ως μία ευκαιρία την οποία πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευτούμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα, χωρίς να λάβουμε υπόψη τους ειδικούς όρους του προγράμματος. Αυτό οδηγεί σε απογοητεύσεις όταν πάρουμε τον λογαριασμό στα χέρια μας, καθώς διαπιστώνουμε ότι εντέλει η οικονομία που θα κάνουμε δεν είναι αυτή που πιστεύαμε.
Πριν καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα λόγω της τιμής κιλοβατώρας που προσφέρει, θα πρέπει να ελέγξουμε την εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού και την οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ). Εάν δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τους δύο αυτούς παράγοντες, είναι πολύ πιθανό το τελικό κόστος να είναι σημαντικά υψηλότερο. Επίσης, τον λογαριασμό μας μπορεί να ανεβάσει η ιδιαιτέρως κυμαινόμενη Ρήτρα ΟΤΣ (Αναπροσαρμογής), όπως και το πάγιο ή η συνδρομή. Μια υψηλή συνδρομή θα μπορούσε να εκμηδενίσει την έκπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας.
Η τιμολογιακή πολιτική της εναλλακτικής εταιρείας είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να εξακριβώσουμε. Δεν είναι απίθανο η φθηνή τιμή κιλοβατώρας που υπόσχεται να διαρκεί για λίγους μήνες και όχι για τη συνολική διάρκεια του συμβολαίου μας.
Τέλος, μεγάλη προσοχή χρειάζεται το όριο κατανάλωσης που εφαρμόζουν αρκετοί πάροχοι. Εάν βρίσκεται σε ισχύ τέτοιο όριο, η τιμή κιλοβατώρας ανεβαίνει εάν το ξεπεράσουμε.
Σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή κιλοβατώρας παρέχουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) για τις ευπαθείας ομάδες και το νυχτερινό ρεύμα.
Σκόπιμο είναι να εξετάσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους πριν υπογράψουμε το νέο μας συμβόλαιο για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.
Πόσο φθηνή μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η τιμή της κιλοβατώρας
Η ενεργειακή αγορά στη χώρα μας χαρακτηρίζεται πλέον από έντονο ανταγωνισμό, με την παρουσία πολυάριθμων εταιρειών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο καταναλωτικό υποσχόμενες φθηνή κιλοβατώρα. Η προσέγγιση στην αναζήτησή μας θα πρέπει να είναι ολιστική και να μην περιορίζεται αποκλειστικά στην τιμή της κιλοβατώρας.
Αναμφίβολα, αυτό που επιδιώκουμε όλοι μας στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον είναι μικρότεροι λογαριασμοί για εξοικονόμηση χρημάτων. Από την πλευρά τους, οι πάροχοι αφουγκράζονται τη δυσπραγία στην κοινωνία και προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές με φθηνές χρεώσεις.
Εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε τη σωστή επιλογή με τη μετάβασή μας σε νέο πάροχο, θα πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά τις προσφορές για να κατανοήσουμε τις προϋποθέσεις τους, τους όρους που επιβάλλουν και τη χρονική διάρκεια της ισχύος τους. Οι χρεώσεις που θα απαρτίζουν το τιμολόγιό μας θα πρέπει να αναφέρονται ρητά και με σαφήνεια. Πολλοί καταναλωτές μένουν μόνο στην τιμή κιλοβατώρας και δεν συνυπολογίζουν τις ρήτρες, τις συνδρομές, τα πάγια και τις υπόλοιπες συνήθεις χρεώσεις. Η αγνόησή τους μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά τα τελικά ποσά που θα κληθούμε να πληρώσουμε.
Ο ανταγωνισμός στην αγορά και το πλήθος των προσφερόμενων προγραμμάτων λειτουργούν προς όφελος των καταναλωτών. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν έμπειροι συνεργάτες που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τις κακοτοπιές και να τις αποφύγουμε.